marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babeczki latte z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na ciasto po odmierzeniu wyrobić i zagnieść.Foremki natłuścić, wylepić ciastem.Piec 20 min.

Babeczki latte z nadzieniem

Składniki:

Babeczki latte z nadzieniem

 

  • 400 g.mąki pszennej tortowej,
  • 200 g.masła lub margaryny( w tym do foremek),
  • 3-4 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3-4 łyżki kawy neski latte.
  • Nadzienie:
  • nutella biało-czekoladowa lub owoce jagodowe.

Sposób przygotowania:

Babeczki latte z nadzieniem
Mąkę odmierzyć i wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Posiekać z niecałą kostką masła lub margaryny ostrym nożem na wiórki, wbić 3-4 żółtka oddzielone od białek, dodać cukier waniliowy i 3-4 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej latte. Wyrabiać i zagnieść w gładką kulę. Można schłodzić lub od razu wylepić natłuszczone foremki babeczkowe. Nastawić piekarnik na temp. 200 st. C, foremki z ciastem ułożyć na blasze i wstawić na 20 min. do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i obrócić foremki do góry dnem i delikatnie wybić babeczki. Potem nadziewać dowolnym nadzieniem j.w.

Tagi:

kawa