monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Babeczki motyle

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piękne i delikatne babeczki w sam raz na spotkanie dla dzieci. Moje córeczki miały babskie party i takie babeczki były super pomysłem, może i Wam się spodobają.

Babeczki motyle

Składniki:

Babeczki motyle

 

  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki syropu z malin
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • różowy barwnik- ewentualnie
  • 450 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fix

Sposób przygotowania:

Babeczki motyle

ETAP 1:

Babeczki motyle
do mleka z syropem dodać jajka barwnik i wymieszac

Mleko delikatnie podgrzać.
Do jednej miski przesypać mąkę, dodać cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Do drugiej miski przelać mleko, syrop. Wymieszać. Wbić jajka. Stale mieszając dodać olej. Dokładnie roztrzepać trzepaczką. Na koniec dodać barwnik i porządnie połączyć go z masą płynną.

ETAP 2:

Babeczki motyle
do suchych skłądników dodać mokre i wymeiszać

Dodać sypkie składniki i wymieszać tylko do połączenia składników.

ETAP 3:

Babeczki motyle
do papilotek dodać ciasto i piec w 180 st około 20 minut

Przełożyć ciasto do 2/3 wysokości papilotek do muffinek , to około 2 łyżki ciasta. Piec w 180 st około 20- 25 minut. Wyjąć i ostudzić.

ETAP 4:

Ściąć „czapeczkę”. Przekroić ją na pół.
Śmietanę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem i zagęstnikami. Szprycą wyciskać krem na każdą babeczkę. Układać kawałki ciasta obracając je okrągłą stroną do siebie, aby tworzyły coś na kształt skrzydeł. Opórszyć cukrem pudrem. Smacznego!