Sposób przygotowania:
Babeczki na palonym maśle z kaki i kruszonkąKaki:
Kaki należy umyć, obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę.
Kruszonka:
Cukier, masło i mąkę połączyć za pomocą palców tak, aby kruszonka przypominała "mokry piasek".
Całość odłożyć do lodówki na czas przygotowania babeczek.
Masa:
Masło podgrzewać w garnuszku, co chwilę mieszając - aż zacznie brązowieć.
Jajko połączyć z cukrem i śmietanką, a następnie z przestudzonym masłem oraz mąkę i proszkiem do pieczenia.
Na końcu do ciasta wmieszać kawałki kaki.
Przed pieczeniem:
Formę do pieczenia muffinek należy wyłożyć papilotkami, a następnie napełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
Wszystkie ciastka obficie posypać schłodzoną kruszoną.
Pieczenie:
Babeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Studzić na kratce.