Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledzie posiadają wyraźny smak oraz lekką miodową nutę, która właśnie najbardziej do mnie przemawia. Całość jest niezwykle aromatyczna i po prostu... pyszna!

Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną

Składniki:

Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną

 

  • 300g solonych filetów śledziowych + mleko/woda do namoczenia
  • 1/2 szklanki oleju (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 cebula (duża)
  • 2 łyżki płynnego miodu (płaskie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną

Przygotowanie skłodników:

Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną
Śledzie należy wymoczyć do momentu, aż będą dla nas odpowiednie w smaku.

Wymoczone w mleku lub wodzie filety śledziowe należy pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka.

Olej dokładnie połączyć z miodem, uprzednio pokruszonym liskiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz skórką z cytryny.

Całość:

Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną
Przygotowane śledzie najleiej smakują po porządnym schłodzeniu.

Śledzie z cebulą i pozostałymi składnikami należy wymieszać i doprawić za pomocą pieprzu.
Całość wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej najlepiej na całą noc, aby smaki "się przegryzły".