SUPERPRZEPIS

Korzenne muffiny z owocami kaki

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Korzenne muffiny z owocami kaki

Muffiny o smaku piernika to dobry sposób na przygotowanie szybkich i aromatycznych świątecznych babeczek.

Składniki:

Korzenne muffiny z owocami kaki

 

  • 35 dag mąki pszennej + 1 łyżka
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 8 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • 1 owoc kaki
  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Korzenne muffiny z owocami kaki

ETAP 1:

Korzenne muffiny z owocami kaki
W misce wymieszać wszystkie suche składniki.

W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cukrem, solą i kakao.

ETAP 2:

Korzenne muffiny z owocami kaki
w drugiej misce wymieszać płynne składniki.

W drugiej misce wymieszać mleko, maślankę, olej i jajko.

ETAP 3:

Korzenne muffiny z owocami kaki
Następnie połączyć składniki z obu misek.

Do miski z mąką wlać mieszankę płynnych składników.

ETAP 4:

Korzenne muffiny z owocami kaki
Zawartość miski niezbyt starannie wymieszać.

Wszystko razem niedokładnie wymieszać.

ETAP 5:

Korzenne muffiny z owocami kaki

Owoc kaki obrać, pokroić w kosteczkę, wymieszać z łyżką mąki, połączyć z ciastem.

ETAP 6:

Korzenne muffiny z owocami kaki

Do foremki na muffiny włożyć papilotki, napełnić ciastem do 2/3 wysokości.

ETAP 7:

Korzenne muffiny z owocami kaki

Posypać posiekanymi orzechami, wstawić na 20-25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.