Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Babeczki owsiane z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo szybkie, chrupiące z wierzchu i słodkie babeczki

Babeczki owsiane z migdałami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki owsiane z migdałami

 

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • jajko

 

Sposób przygotowania:

Babeczki owsiane z migdałami
Masło rozpuszczam i lekko studzę - wlewam do miski. Dosypuję mąkę, płatki owsiane, migdały, cukier, sodę, cukier waniliowy, mleko, jajko, sól i proszek do pieczenia i całość mieszam. Dla wielbicieli słodkości polecam dodać łyżkę miodu ale i bez tego babeczki są dość słodkie. Powstałe ciasto wlewam do foremek papierowych i piekę w rozgrzanym piekarniku w temp 175C przez ok 15-20 minut. Upieczone muffiny można oblać czekoladą lub obsypać cukrem pudrem - ja niestety nie zdążyłam bo wszystkie zostały zjedzone w expresowym tempie :) Pyszne z kawką
Babeczki owsiane z migdałami
wszystkie skladniki mieszamy ze sobą na masę
Babeczki owsiane z migdałami
dobrze aby ciasto nie było zbyt gęste - żeby było rzadsze można dodać jogurtu naturalnego
Babeczki owsiane z migdałami
gotowe wyrobione ciasto wlewamy do foremek

Tagi:

jajko jajka