akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Babeczki czekoladowo-orzechowe z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo puszyste babeczki nadziane masą kokosową. Wyczuwalny jest smak orzechów, który idealnie pasuję do czekolady i kokosu. Polecam!

Babeczki czekoladowo-orzechowe z kokosem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki czekoladowo-orzechowe z kokosem

 

  • Ciasto:
  • 1 ½ szkl. mąki pszennej/ tortowej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 duże jajko
  • 1szkl. jogurtu naturalnego/ kefiru
  • ½ szkl. oleju

 

  • Nadzienie:
  • 1 szkl. mleka
  • 100g. kokosu
  • 16g. cukru waniliowego
  • ¼ szkl. cukru

Sposób przygotowania:

Babeczki czekoladowo-orzechowe z kokosem
1. Suche składniki wymieszać ze sobą. 2. Mokre składniki również wymieszać ze sobą. 3. Mokre dodać do suchych i delikatnie wszystko wymieszać, tylko do połączenia się składników. 4. Nadzienie: Mleko zagotować, dodać resztę składników i gotować około 10 minut do zgęstnienia (co jakiś czas mieszając, aby kokos się nie przypalił) Po tym czasie nadzienie ostudzić. 5. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Do ¼ wysokości wlać troszkę ciasta, na ciasto wyłożyć łyżeczkę nadzienia i przykryć resztą ciasta. Piec w 180st.C około 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
Babeczki czekoladowo-orzechowe z kokosem
Babeczka czekoladowo-orzechowa w przekroju.