Sposób przygotowania:
Chałka na słodkoPrzygotowanie:
Do misy włożyłam miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, mleko, jaja, żółtka. Miksowałam 3 minuty w 50 stopniach obroty 4.
Kiedy przestało miksować dodałam przesianą mąkę i drożdże. Klikamy oznaczenie wałek i 3 razy po 5 minut wyrabiamy ciasto. Zostawiamy w tej misie co było wyrabiane, niech sobie spokojnie wyrośnie( godzinka starczy).
Po godzinie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych kawałków. Każdy kawałek rękoma rolujemy wałek( ależ mi się zrymowało).
Dzielimy wałeczki na 5 chałek i zwijamy warkocze. Każdy warkocz układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut i smarujemy rozbełtanym jajem.
Pieczemy w 180 stopniach 25 minut.Taką chałkę można jeść samą lub posmarować dżemem.
misia5
lalunia