Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Babeczki pomarańczowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babeczki są przepyszne, takie mięciutkie i doskonale połączone smakowo. Kuszą swym zapachem, a ich przygotowanie to tylko chwila!

Babeczki pomarańczowe z czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki pomarańczowe z czekoladą

 

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa (np. czekolada + odrobina mleka)
  • kandyzowana skórka pomarańczy

Sposób przygotowania:

Babeczki pomarańczowe z czekoladą

Przygotowanie składników:

Babeczki pomarańczowe z czekoladą
Masło po rozpuszczeniu powinno być lekko ostudzone.

Masło należy rozpuścić w w niewielkim garnuszku i następnie ostudzić.
Z dokładnej umytej pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć odpowiednią ilość soku.
Czekoladę posiekać.

Masa:

Babeczki pomarańczowe z czekoladą
Przesiana mąka nada babeczkom lekkości i puszystości.

W misce należy utrzeć jajka z cukrem.
Następnie dodać cukier waniliowy, letnie masło,skórkę i sok z pomarańczy.
Nadal ciągle mieszając - stopniowo wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
Na końcu do masy wmieszać kawałki czekolady.

Pieczenie:

Babeczki pomarańczowe z czekoladą
Babeczki powinny być lekko zarumienione.

Specjalną formę do muffinek należy wyłożyć papilotkami.
Papilotki do 3/4 wysokości - wypełnić ciastem.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 190 stopniach - do tzw. "suchego patyczka".
Upieczone babeczki wyjąć z blaszki i ostudzić na kratce.

Dekoracja:

Babeczki pomarańczowe z czekoladą

Ciastka można udekorować wg uznania.
Ja rozpuściłam czekoladę - dodając odrobinę mleka.
Każdą babeczkę posypałam też kandyzowaną skórką z pomarańczy.