SUPERPRZEPIS

Czekoladowe babeczki z orzechami

  • 9
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Czekoladowe babeczki z orzechami Więcej zdjęć (5)

Pyszne lekkie i bardzo aromatyczne czekoladowe babeczki z dodatkiem laskowych orzechów. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Czekoladowe babeczki z orzechami

 

 

  • Do dekoracji:

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe babeczki z orzechami
Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, a następnie za pomocą suchej ściereczki zdejmujemy z nich brązową skórkę. Tak przygotowane orzechy studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. To samo kroimy z białą czekoladę.

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej.

Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski.

Do drugiej miski dajemy śmietanę, jajka, brązowy cukier, szczyptę soli oraz rozpuszczone masło. Dokładnie wszystko miksujemy. Stopniowo wsypujemy przesiane sypkie składniki. Pod koniec miksowania do masy dodajemy stopioną gorzką czekoladę i dokładnie łączymy. Na ostatku dodajemy pokrojone orzechy laskowe i białą czekoladę i dobrze mieszamy.

Tak przygotowanym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości.

Babeczki pieczemy około 20 minut w temp. 190 st.

Upieczone i ostudzone babeczki dekorujemy czekoladą.

Obie czekolady z dodatkiem odpowiedniej ilości śmietany kremówki topimy w kąpieli wodnej w osobnych miskach. Wierzch babeczek zanurzamy w mlecznej czekoladzie i lekko potrząsamy, by jej nadmiar spłynął. Biała czekoladą robimy różne wzorki.

Tak udekorowane babeczki wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła.
Czekoladowe babeczki z orzechami
Orzechy laskowe oraz biała czekoladę kroimy na mniejsze kawałki
Czekoladowe babeczki z orzechami
Do drugiej miski dajemy śmietanę jajka brązowy cukier szczyptę soli oraz rozpuszczone masło.
Czekoladowe babeczki z orzechami
Babeczki pieczemy około 20 minut w temp 190 st.
Czekoladowe babeczki z orzechami
Za pomocą mlecznej i białej czekolady dekorujemy babeczki