Janek6401

Janek6401

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Domowe babeczki z czekoladą.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Znakomite babeczki na podwieczorek do kawy.

Domowe babeczki z czekoladą. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe babeczki z czekoladą.

 

  • 100 g masła
  • 400 g mąki
  • 75 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego (16g)
  • 1 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g czekolady w kawałkach

Sposób przygotowania:

Domowe babeczki z czekoladą.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Na małym ogniu roztapiamy masło. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól. Wlewamy roztopiony tłuszcz. Jajka roztrzepujemy widelcem. Do jajek dodajemy mleko i również wlewamy do mąki. Całość dokładnie miksujemy do konsystencji gęstego ciasta. Czekoladę rozkruszamy na drobne kawałki. Połowę wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem i napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości. Posypujemy je resztą czekolady i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 min. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Potem je studzimy. Podajemy z sosem owocowym lub bez. SMACZNEGO !
Domowe babeczki z czekoladą.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier
Domowe babeczki z czekoladą.
cukier waniliowy
Domowe babeczki z czekoladą.
sól oraz tłuszcz a potem roztrzepane jajka z mlekiem.
Domowe babeczki z czekoladą.
Czekoladę kruszymy. Połowę wrzucamy do ciasta.