Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Babeczki śmietankowe z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne babeczki pieczone na śmietanie z dodatkiem ulubionej konfitury świetnie nadadzą się do koszyczka Wielkanocnego i na co dzień, jako poczęstunek do kawki i herbatki.

Babeczki śmietankowe z dżemem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki śmietankowe z dżemem

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
  • 2 jaja
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 12 łyżeczek ulubionego dżemu (u mnie malinowy)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Babeczki śmietankowe z dżemem

Przygotowanie masy:

Babeczki śmietankowe z dżemem
Mokre i suche składniki babeczek w dwóch miskach

Suche składniki czyli: mąkę, budynie, sól, cukier oraz proszek do pieczenia wymieszać w misce.

W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki czyli:jajka, śmietanę oraz roztopione masło. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać.

Nadziewanie babeczek:

Babeczki śmietankowe z dżemem
Babeczki w trakcie nadziewania ulubionym dżemem

Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich połowę masy i ułożyć po łyżeczce dżemu.

Pieczenie babeczek:

Babeczki śmietankowe z dżemem
Babeczki śmietankowe z dżemem przed upieczeniem

Wyłożyć pozostałą masę. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!