SUPERPRZEPIS

Sernik dyniowo-korzenny

  • 2
  • ziutula
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik dyniowo-korzenny Więcej zdjęć (2)

Serniki bardzo lubimy i przygotowuję je w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami, pieczone, gotowane, na zimnp.

Składniki:

Sernik dyniowo-korzenny

 

  • jajka 6 sztuk "L",
  • cukier 1 szklanka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • twaróg sernikowy 1 kg wiaderko,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie + 3 łyżki kaszy manny,
  • dynia duszona 1 szklanka,
  • olej rzepakowy 4 łyżki,
  • herbatniki korzenne - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowo-korzenny

ETAP 1:

Sernik dyniowo-korzenny
Jajka temperatura pokojowa i inne składniki też.

W misie robota utrzeć do białości jajka, cukier, cukier wanilinowy z 5 minut na najwyższych obrotach.

ETAP 2:

Sernik dyniowo-korzenny
Można dodać dynię pieczoną ale ta wesja jest szybsza.

Dynię zetrzeć na tarce do marchewki, dać na patelnię cukru 1 łyżkę, startą dynię 1 szklankę i dusić do odparowania wody mieszając, wystudzić.

Do jajek dać ser z wiaderka, wsypać budyń, kaszę manną, wystudzoną dynię, olej.

ETAP 3:

Sernik dyniowo-korzenny
Nie wyrabiać na dużych obrotach aby nie opdpowietrzyć masy za mocno.

Wszystkie składniki na średnich obrotach połączyć.

ETAP 4:

Sernik dyniowo-korzenny

Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wyłożyć masę serową, do masy powkładać w pionie herbatniki.

ETAP 5:

Sernik dyniowo-korzenny

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, w formie sernik zostawić do wystygnięcia.