Sposób przygotowania:
Zimowa zapiekanka z mini-pulpecikamiETAP 1:
Kajzerkę namaczamy w mleku, odciskamy.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy drobno. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju.
Mięso łączymy z kajzerką, jajkiem, cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem oraz musztardą. Wyrabiamy masę mięsną, z której formujemy małe kuleczki (robimy to zwilżonymi dłońmi).
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pulpeciki.
ETAP 2:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Papryki myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i także kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, pieczarki i paprykę. Gdy płyn z pieczarek odparuje, dodajemy przyprawy i pomidory z puszki.
Podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku.
ETAP 3:
Na patelnię z warzywami wrzucamy kaszę. Całość mieszamy.
ETAP 4:
W małych kokilkach do zapiekania układamy warstwę kaszy z dodatkami, warstwę pulpecików, kolejną warstwę kaszy z dodatkami i znów pulpeciki.
ETAP 5:
Kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy 20 minut. Po 10 minutach pieczenia na wierzch zapiekanek wykładamy ser żółty (można z niego wyciąć np. śnieżynki).
Smacznego!