Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Babeczki szpinakowe ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne babeczki ze szpinakiem oraz śmietaną. Nawet dzieci, które nie wiedzą, że w babeczkach jest szpinak jedzą je z apetytem...

Babeczki szpinakowe ze śmietaną

Składniki:

Babeczki szpinakowe ze śmietaną

 

  • Ciasto:
  • szpinak mrożony - 35 dag
  • cukier drobny - 20 dag
  • jajka - 4 szt
  • olej - 1 szkl
  • mąka pszenna - 1 szkl
  • mąka krupczatka - 1 szkl
  • proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Babeczki szpinakowe ze śmietaną
Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować na wysokich obrotach na puszysta masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy.

Teraz gotowe ciasto nalewamy np łyżką do papilotek na babeczki.

Pieczemy 20-25 minut w 180stC, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietan - fix i cukier puder. Śmietaną przekładamy do rękawa cukierniczego i dowolnie dekorujemy ciasto.

Schładzamy ok 1 godz.