jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szpinakowe, wytrawne muffinki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Każdy pewno ma swój sposób na podanie wytrawnych muffinek. Ja osobiści lubię je z sosem czosnkowym. Tego typu „babeczki” sprawdzą się na przyjęciu, pikniku lub jako drugie śniadanie do w pracy.

Szpinakowe, wytrawne muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowe, wytrawne muffinki

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Szpinakowe, wytrawne muffinki

ETAP 1

Szpinakowe, wytrawne muffinki
sypkie składniki łączymy ze sobą

Mąki oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą

ETAP 2

Szpinakowe, wytrawne muffinki
przysmażony szpinak studzimy

Szpinak myjemy, osuszamy. Osuszony przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do utraty objętości. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 3

Szpinakowe, wytrawne muffinki
do jajek przed miksowaniemdodajemy przyprawy

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich przyprawy i delikatnie ubijamy. Do lekko ubitych dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko i olej. Miksujemy składniki do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 4

Szpinakowe, wytrawne muffinki
ciasto łączymy ze szpinakiem i serem

Tak przygotowane ciasto łączymy już za pomocą łyżki ze szpinakiem i serem feta.

ETAP 5

Szpinakowe, wytrawne muffinki
foremki napłeniamy przygotowanym ciastem

Gotowym ciastem wypełniamy foremki na muffiny do ¾ wysokości. Napełnione wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 35 minut w 180°C do zrumienienia. Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.