Sposób przygotowania:
Babeczki szpinakowe
Rozmrożony szpinak przesmażamy na maśle , dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.
Studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołeczek , kruszymy tam drożdże , posypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka .
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy , dolewamy resztę mleko i olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałeczki , formujemy kulki w środku robimy wgłębienie , tak jak w kluskach śląskich.
Ciasto wkładamy do foremek dokładnie wysmarowanych margaryną i posypanych mąką kukurydzianą. Każde wgłębienie wypełniamy szpinakiem.
Ja miałam jeszcze ozdobne ciasto solne , więc zrobiłam na wierzch różyczki.
Babeczki pieczemy w 180 C , do zarumienienia. Wychodzi ok. 10 sztuk.
Studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołeczek , kruszymy tam drożdże , posypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka .
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy , dolewamy resztę mleko i olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałeczki , formujemy kulki w środku robimy wgłębienie , tak jak w kluskach śląskich.
Ciasto wkładamy do foremek dokładnie wysmarowanych margaryną i posypanych mąką kukurydzianą. Każde wgłębienie wypełniamy szpinakiem.
Ja miałam jeszcze ozdobne ciasto solne , więc zrobiłam na wierzch różyczki.
Babeczki pieczemy w 180 C , do zarumienienia. Wychodzi ok. 10 sztuk.
ewaeu