Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Babeczki wielkanocne (i nie tylko)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szczerze polecam te babeczki do święconki, są pyszne, aromatyczne, wilgotne i bardzo długo świeże. Wszystkim smakowały! Szybkie w wykonaniu.

Babeczki wielkanocne (i nie tylko) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki wielkanocne (i nie tylko)

 

  • mąka pszenna - 2 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
  • cukier - 3/4 szklanki,
  • mleko 3,2% lub 2% - szklanka
  • jaja - 2 rozm. M,
  • szczypta soli,
  • olej - 1/2 szklanki,
  • esencja waniliowa - 1 łyżka,
  • proszek do pieczenia - łyżeczka,
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki,
  • papilotki na muffiny + forma na muffiny.

 

Sposób przygotowania:

Babeczki wielkanocne (i nie tylko)
Do jednego naczynia wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać, do drugiego naczynia wlać wszystkie mokre tj. olej, jaja, mleko, esencję i wymieszać.Połączyć suche składniki z mokrymi, krótko je wymieszać i nie przejmować się grudkami - grudki mają pozostać :) Ciasto przelać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Babeczki ładnie wyrastają, są naprawdę pyszne.
Babeczki wielkanocne (i nie tylko)
Do dwóch naczyń wsypujemy suche oraz mokre składniki
Babeczki wielkanocne (i nie tylko)
Mieszamy suche składniki z mokrymi - robimy to krótko i niedbale, aby było grudki
Babeczki wielkanocne (i nie tylko)
Napełniamy papilotki do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 min w 180 st.
Babeczki wielkanocne (i nie tylko)
Babeczki są wilgotne i długo zachowują świeżość