szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babeczki z aksamitnym kremem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Warto mieć w domu zapas suchych kruchych babeczek, szybko mozna z nich wyczarować pyszny smakołyk.

Babeczki z aksamitnym kremem  mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z aksamitnym kremem mascarpone

 

  • 10 suchych kruchych babeczek
  • 5 kulek ciemnego winogrona
  • 2 duże łyżki sera mascarpone
  • ok 150 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • dekoracyjna cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Babeczki z aksamitnym kremem mascarpone
Zaczynamy od ubicia śmietany, nastepnie dodajemy do niej serek mascarpone i cukier puder i dalej ubijamy. Masa powinna być sztywna. Masę wkłądamy na 10 minut do lodówki do schłodzenia. Rozkładamy suche babeczki, ja upiekłąm z tego mojego przepisu: https://gotujmy.pl/kruche-babeczki-przepis-podstawowy,przepisy,191870.html. Winogronka przekrajamy na połówki i układamy po jednej części w każdej babeczce. Na to nakładamy za pomocą szprycy krem i całość posypujemy cukrową posypka.
Babeczki z aksamitnym kremem  mascarpone
Podstawowe potrzebne nam składniki to babeczki serek smietana i winogrono
Babeczki z aksamitnym kremem  mascarpone
Smietane ubijamy z serkiem i cukrem pudrem
Babeczki z aksamitnym kremem  mascarpone
Na kazdej babeczce układamy połówke winogrona
Babeczki z aksamitnym kremem  mascarpone
Owoce przykrywamy bitą smietaną z mascarpone