Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 424]

Babeczki z borówkami i kremem czekoladowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na deser do popołudniowej kawy, proponuję proste i błyskawiczne w przygotowaniu babeczki z dodatkiem rozpływającego się w ustach kremu czekoladowego i borówek. Posmakują każdemu!

Babeczki z borówkami i kremem czekoladowym

Składniki:

Babeczki z borówkami i kremem czekoladowym

Ciasto:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 100 g masła (roztopione i ostudzone)
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego

Dodatkowo:

  • 12 łyżeczek kremu typu nutella
  • 20 dag borówek

Sposób przygotowania:

Babeczki z borówkami i kremem czekoladowym

Przygotowanie składników

Babeczki z borówkami i kremem czekoladowym
Połączone ze sobą mokre i suche składniki w dwóch osobnych miskach

Mokre składniki (jajka, masło oraz jogurt) i suche składniki (mąka, cukry, cynamon, proszek do pieczenia) dokładnie połączyć ze sobą w dwóch osobnych miskach.

Przygotowanie i nadziewanie ciasta

Babeczki z borówkami i kremem czekoladowym
Pyszne babeczki w trakcie nadziewania kremem czekoladowym

Następnie mokre składniki wlać do suchych, dokładnie wymieszać na gładką masę bez grudek. Połowę masy wykładać do formy do pieczenia babeczek wyłożonej papilotkami. Na środek wykładać łyżeczkę kremu czekoladowego.

Pieczenie

Babeczki z borówkami i kremem czekoladowym
Babeczki z borówkami i kremem czekoladowym przed upieczeniem

Przykryć pozostałym ciastem, wyłożyć borówki lekko je dociskając. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Smacznego!