Sposób przygotowania:
Gołąbki pieczone w brytfannie w soku pomidorowym
Z główki kapusty wyciąć głąb
Włożyć główkę do wrzątku z olejem, tak co pół minuty ściągać widelcem liście z główki. Z wystudzonych liści małym nożykiem ściąć na płasko kawałek grubego nerwu.
Ryż ugotować, odcedzić na durszlaku. Następnie wsypać do miski i dobrze wymieszać ręką z mięsem mielonym, przyprawą do karkówki, papryką, pieprzem czarnym, kucharkiem, koperkiem, jajkiem.
Na każdy liść nałożyć porcję farszu i ciasno zawinąć liście.
Brytfannę wysmarować olejem, na dnie położyć zbędne liście kapusty, układać ciasno gołąbki, można dwie warstwy, wlać wodę i sok pomidorowy na gołąbki. Brytfannę przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i włączyć piekarnik ustawiony na 210C, grzanie góra/dół.
Piec około 50 minut.
Wystudzone gołąbki wyjąć na duży talerz, wlać sos z brytfanny do garnuszka, wymieszać z mąką, śmietaną i zagotować, podawać z koperkiem.
Włożyć główkę do wrzątku z olejem, tak co pół minuty ściągać widelcem liście z główki. Z wystudzonych liści małym nożykiem ściąć na płasko kawałek grubego nerwu.
Ryż ugotować, odcedzić na durszlaku. Następnie wsypać do miski i dobrze wymieszać ręką z mięsem mielonym, przyprawą do karkówki, papryką, pieprzem czarnym, kucharkiem, koperkiem, jajkiem.
Na każdy liść nałożyć porcję farszu i ciasno zawinąć liście.
Brytfannę wysmarować olejem, na dnie położyć zbędne liście kapusty, układać ciasno gołąbki, można dwie warstwy, wlać wodę i sok pomidorowy na gołąbki. Brytfannę przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i włączyć piekarnik ustawiony na 210C, grzanie góra/dół.
Piec około 50 minut.
Wystudzone gołąbki wyjąć na duży talerz, wlać sos z brytfanny do garnuszka, wymieszać z mąką, śmietaną i zagotować, podawać z koperkiem.
Justi2401
ziutula
U nas to samo, gołąbki różne i często, pozdrawiam.
mocsłodkości
mocsłodkości
robaczek
ziutula
lukrowanepierniczki