ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Gołąbki pieczone w brytfannie w soku pomidorowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonałe smakowo gołąbki z młodej kapusty duszone w pomidorach, idealnie smakują i na ciepło i na zimno.

Gołąbki pieczone w brytfannie w soku pomidorowym Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Gołąbki pieczone w brytfannie w soku pomidorowym

 

  • młoda kapusta 2 główki większe,
  • olej rzepakowy 2 łyżki do parzenia kapusty,
  • ryż do gotowania 2 szklanki,
  • mielona karkówka 50 dag,
  • przyprawa do karkówki 1 opakowanie,
  • kucharek 2 łyżki,
  • pieprz czarny 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 1 łyżka,
  • jajka 2 sztuki,
  • koperek siekany 1/2 pęczka,
  • woda 3 szklanki,
  • sok pomidorowy 1 litr,
  • śmietana 1 łyżka,
  • mąka pszenna 1,5 lyżki

Sposób przygotowania:

Gołąbki pieczone w brytfannie w soku pomidorowym
Z główki kapusty wyciąć głąb

 Włożyć główkę do wrzątku z olejem, tak co pół minuty ściągać widelcem liście z główki. Z wystudzonych liści małym nożykiem ściąć na płasko kawałek grubego nerwu.

Ryż ugotować, odcedzić na durszlaku. Następnie wsypać do miski i dobrze wymieszać ręką z mięsem mielonym, przyprawą do karkówki, papryką, pieprzem czarnym, kucharkiem, koperkiem, jajkiem.

Na każdy liść nałożyć porcję farszu i ciasno zawinąć liście.

Brytfannę wysmarować olejem, na dnie położyć zbędne liście kapusty, układać ciasno gołąbki, można dwie warstwy, wlać wodę i sok pomidorowy na gołąbki. Brytfannę przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i włączyć piekarnik ustawiony na 210C, grzanie góra/dół.

Piec około 50 minut.

Wystudzone gołąbki wyjąć na duży talerz, wlać sos z brytfanny do garnuszka, wymieszać z mąką, śmietaną i zagotować, podawać z koperkiem.
Gołąbki pieczone w brytfannie w soku pomidorowym
Olej ułatwia na lepsze ściąganie liści z główki.
Gołąbki pieczone w brytfannie w soku pomidorowym
Farsz musi być bardzo dobrze wyrobiony ręką.
Gołąbki pieczone w brytfannie w soku pomidorowym
Ilość farszu nakładać od wielkości liścia.
Gołąbki pieczone w brytfannie w soku pomidorowym
Sok pomidorowy doskonale pasuje do takich gołąbków.
Gołąbki pieczone w brytfannie w soku pomidorowym
Gołąbki pieczone w brytfannie w soku pomidorowym
Gołąbki pieczone w brytfannie w soku pomidorowym
Gołąbki pieczone w brytfannie w soku pomidorowym