Sposób przygotowania:
Babeczki z budyniem, truskawkami i rabarbaremETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, robimy dołek, wbijamy do niego żółtko i dodajemy posiekane zimne masło. Ciasto zagniatamy, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
ETAP 2:
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy, wylepiamy nim dno foremek na babeczki. Ciastka pieczemy w 175 st. C przez 15 minut.
ETAP 3:
W międzyczasie myjemy rabarbar i kroimy go w plasterki.
1/2 plasterków rabarbaru wykładamy na kruche spody.
ETAP 4:
Budynie rozpuszczamy w szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy cukier i rozpuszczone budynie, gotujemy, mieszając, aż powstanie gęsty budyń.
Budyń wykładamy na kruche spody. Na budyń wykładamy pozostałe plasterki rabarbaru.
Babeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na 20 minut.
Babeczki studzimy. Na wierzch wykładamy truskawki pokrojone w plasterki, możemy także wyłożyć listki mięty.