Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1057]

Babeczki z budyniem, truskawkami i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babeczki z kruchego ciasta z budyniem i owocami to sprawdzony patent na pyszny deser. Najlepiej smakują z owocami sezonowymi, dlatego w maju wykorzystuję do nich truskawki i rabarbar.

Babeczki z budyniem, truskawkami i rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z budyniem, truskawkami i rabarbarem

Na kruche ciasto:

Budyń + owoce:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łodyżka rabarbaru
  • 10 - 15 truskawek
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem, truskawkami i rabarbarem

ETAP 1:

Babeczki z budyniem, truskawkami i rabarbarem
Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je do lodówki

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, robimy dołek, wbijamy do niego żółtko i dodajemy posiekane zimne masło. Ciasto zagniatamy, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

ETAP 2:

Babeczki z budyniem, truskawkami i rabarbarem
Kruche ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki na babeczki

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy, wylepiamy nim dno foremek na babeczki. Ciastka pieczemy w 175 st. C przez 15 minut.

ETAP 3:

Babeczki z budyniem, truskawkami i rabarbarem
Na upieczonym kruchym cieście układamy rabarbar

W międzyczasie myjemy rabarbar i kroimy go w plasterki.
1/2 plasterków rabarbaru wykładamy na kruche spody.

ETAP 4:

Babeczki z budyniem, truskawkami i rabarbarem
Na upieczone kruche spody wyłożone rabarbarem wylewamy budyń

Budynie rozpuszczamy w szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy cukier i rozpuszczone budynie, gotujemy, mieszając, aż powstanie gęsty budyń.
Budyń wykładamy na kruche spody. Na budyń wykładamy pozostałe plasterki rabarbaru.
Babeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na 20 minut.
Babeczki studzimy. Na wierzch wykładamy truskawki pokrojone w plasterki, możemy także wyłożyć listki mięty.

Tagi:

deser babeczki