Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z mleczną czekoladąEtap 1
Na początek przygotowujemy rozczyn: około 100 ml mleka podgrzewamy tak aby było ciepłe i w tym mleku należy rozmieszać drożdże 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki.
Pozostawić na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować.
Etap 2
Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, sól i mieszamy.
Etap 3
Dodajemy jajka, resztę mleka (ciepłe) i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, tak aby odchodziło od reki i pozostawiamy na około 40 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
Etap 4
Następnie ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy i dzielimy na 8 trójkątów, układamy kawałki mlecznej czekolady zwijamy i układamy na blaszce do pieczenia.
Etap 5
Po 20 minutach rogaliki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.