renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 547]

Rogaliki drożdżowe z mleczną czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 36
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rogaliki drożdżowe z mleczną czekoladą. Pyszne, mięciutkie i puszyste po prostu idealne na śniadanie, podwieczorek czy wycieczkę.

Rogaliki drożdżowe z mleczną czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z mleczną czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z mleczną czekoladą

Etap 1

Rogaliki drożdżowe z mleczną czekoladą
Na początek przygotowujemy rozczyn z mleka mąki i cukru.

Na początek przygotowujemy rozczyn: około 100 ml mleka podgrzewamy tak aby było ciepłe i w tym mleku należy rozmieszać drożdże 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki.

Pozostawić na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować.

Etap 2

Rogaliki drożdżowe z mleczną czekoladą
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól.

Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, sól i mieszamy.

Etap 3

Rogaliki drożdżowe z mleczną czekoladą
Wyrabiamy ciasto na rogaliki i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Dodajemy jajka, resztę mleka (ciepłe) i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, tak aby odchodziło od reki i pozostawiamy na około 40 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.

Etap 4

Rogaliki drożdżowe z mleczną czekoladą
Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na osiem trójkątów.

Następnie ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy i dzielimy na 8 trójkątów, układamy kawałki mlecznej czekolady zwijamy i układamy na blaszce do pieczenia.

Etap 5

Rogaliki drożdżowe z mleczną czekoladą
Rogaliki pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.

Po 20 minutach rogaliki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.