Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Muffinki z kremem i ajerkoniakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie muffinki można przygotować na wielkanocny stół. Zaskoczą smakiem i wyglądem gości i rodzinę. Warto je przygotować. Polecam.

Muffinki z kremem i ajerkoniakiem

Składniki:

Muffinki z kremem i ajerkoniakiem

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 165 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 5 dag białej czekolady
  • 2 łyżki ajerkoniaku

Dodatkowo:

  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • dowolna cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Muffinki z kremem i ajerkoniakiem

Ciasto:

Muffinki z kremem i ajerkoniakiem
Podane składniki miksujemy na gładkie ciasto.

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na bardzo puszystą masę, następnie do miksowanej masy wlewamy olej i miksujemy kilka minut.

Na koniec do tych miksowanych składników wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

Do pieczenia:

Muffinki z kremem i ajerkoniakiem
Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek.

Tak wykonane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wcześniej wyłożonej papierowymi papilotkami.

Pieczenie:

Muffinki z kremem i ajerkoniakiem
Następnie muffunki pieczemy, studzimy i wyjmujemy z formy.

Następnie muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.

Następnie upieczone dokładnie studzimy i wyjmujemy je z papierowych papilotek.

Dekoracja i krem:

Muffinki z kremem i ajerkoniakiem
Nastepnie dekorujemy muffinki kremem, ajerkoniakiem i posypką.

Zaczynamy od kremu: Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki, dajemy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, powinna być płynna i letnia.

Następnie bardzo dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, do ubitej dodajemy czekoladę i ajerkoniak i ubijamy do dokładnego połączenia się tych składników. Tak wykonany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Teraz dekorowanie: Na dobrze wystudzone muffinki wyciskamy krem, dekorujemy według ajerkoniakiem i posypką. Tak wykonane muffinki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia kremu.

Podanie:

Muffinki z kremem i ajerkoniakiem
Podajemy gotowe i dobrze stężone na podwieczorek.

Gotowe, stężone muffinki podajemy i smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.