Sposób przygotowania:
Muffinki z kremem i ajerkoniakiemCiasto:
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na bardzo puszystą masę, następnie do miksowanej masy wlewamy olej i miksujemy kilka minut.
Na koniec do tych miksowanych składników wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Do pieczenia:
Tak wykonane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wcześniej wyłożonej papierowymi papilotkami.
Pieczenie:
Następnie muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.
Następnie upieczone dokładnie studzimy i wyjmujemy je z papierowych papilotek.
Dekoracja i krem:
Zaczynamy od kremu: Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki, dajemy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, powinna być płynna i letnia.
Następnie bardzo dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, do ubitej dodajemy czekoladę i ajerkoniak i ubijamy do dokładnego połączenia się tych składników. Tak wykonany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Teraz dekorowanie: Na dobrze wystudzone muffinki wyciskamy krem, dekorujemy według ajerkoniakiem i posypką. Tak wykonane muffinki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia kremu.
Podanie:
Gotowe, stężone muffinki podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)