Sposób przygotowania:
Muffinki z kremem i ajerkoniakiemCiasto:
![Muffinki z kremem i ajerkoniakiem Muffinki z kremem i ajerkoniakiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/muffinki-z-kremem-i-ajerkoniakiem-537320.jpg)
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na bardzo puszystą masę, następnie do miksowanej masy wlewamy olej i miksujemy kilka minut.
Na koniec do tych miksowanych składników wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Do pieczenia:
![Muffinki z kremem i ajerkoniakiem Muffinki z kremem i ajerkoniakiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/muffinki-z-kremem-i-ajerkoniakiem-537321.jpg)
Tak wykonane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wcześniej wyłożonej papierowymi papilotkami.
Pieczenie:
![Muffinki z kremem i ajerkoniakiem Muffinki z kremem i ajerkoniakiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/muffinki-z-kremem-i-ajerkoniakiem-537322.jpg)
Następnie muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.
Następnie upieczone dokładnie studzimy i wyjmujemy je z papierowych papilotek.
Dekoracja i krem:
![Muffinki z kremem i ajerkoniakiem Muffinki z kremem i ajerkoniakiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/muffinki-z-kremem-i-ajerkoniakiem-537323.jpg)
Zaczynamy od kremu: Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki, dajemy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, powinna być płynna i letnia.
Następnie bardzo dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, do ubitej dodajemy czekoladę i ajerkoniak i ubijamy do dokładnego połączenia się tych składników. Tak wykonany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Teraz dekorowanie: Na dobrze wystudzone muffinki wyciskamy krem, dekorujemy według ajerkoniakiem i posypką. Tak wykonane muffinki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia kremu.
Podanie:
![Muffinki z kremem i ajerkoniakiem Muffinki z kremem i ajerkoniakiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/muffinki-z-kremem-i-ajerkoniakiem-537324.jpg)
Gotowe, stężone muffinki podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)