Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jagodowe muffinki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego i koniecznie domowego polecam upiec muffinki. Niezwykle proste w wykonaniu i szybkie, a do tego pyszne. Można nawrzucać byle czego, upiec i gotowe. Idealne na podwieczorek, do pracy, do szkoły, czy na piknik.

Jagodowe muffinki

Składniki:

Jagodowe muffinki

Ciasto:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki jagód kamczackich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy

Sposób przygotowania:

Jagodowe muffinki

Wykonanie ciasta:

Jagodowe muffinki
Z podanych składników wykonujemy ciasto na muffinki.

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystość. Wlewamy olej i chwilę miksujemy. Wlewamy mleko, wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i budyń waniliowy w proszku, dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy owoce i dokładnie mieszamy.

Do pieczenia:

Jagodowe muffinki
Ciasto na muffinki przekładamy do formy z papilotkami.

Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej wcześniej papierowymi papilotkami.

Pieczenie i podanie:

Jagodowe muffinki
Muffinki pieczemy, studzimi i podajemy. Smacznego.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Studzimy. Muffinki podajemy i smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk.
Jagody mogą być świeże lub mrożone.