Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Babeczki z kremem kakaowym i owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babeczki z kremem kakaowym i owocami- ucieszą podniebnie niejednego smakosza. Są szybkie i łatwe do przygotowania.

Babeczki z kremem kakaowym i owocami

Składniki:

Babeczki z kremem kakaowym i owocami

ciasto

  • 1,5 szklanki mąki,
  • ½ kostki masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,

krem

  • 2 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 150 g masła,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1 kieliszek likieru czekoladowego
  • dowolne ulubione owoce

Sposób przygotowania:

Babeczki z kremem kakaowym i owocami
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Kawałkami ciasta wyklejam foremki na babeczki. Babeczki piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Krem: Jajka razem z cukrem ubijam około 15 minut nad kąpielą wodną. Masę odstawiam do przestudzenia. Masło razem z kakao ucieram na puszystą masę. Dodaję masę jajeczną. Ucieram. Na końcu do masy wlewam likier. Ucieram.

3. Masę przekładam do rękawa cukierniczego. Kremem wypełniam wnętrze upieczonych babeczek. Na wierzch każdej babeczki układam kawałki ulubionych owoców.