Sposób przygotowania:
Tureckie półksiężyceciasto
Oddzielamy białka od żółtek- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Mąkę, kakao i proszek przesiewamy przez sitko.
Margarynę ucieramy na puszysto, dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku.
Do utartej masy stopniowo dodajemy make i mleko,na końcu białka- dokładnie razem mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy górę i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut (do suchego patyczka)
Wyciągamy i lukrujemy.
lukier
Wrzącą wodę mieszamy z olejkiem i wlewamy do cukru pudru- mieszamy do powstania jednolitej lekko płynnej masy.
wykrawanie
Lukier wylewamy na ciepłe ciasto i odstawiamy do przestygnięcia, potem wykrawamy półksiężyce lub podajemy w dowolnej formie
Smacznego :)