reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Tureckie półksiężyce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tureckie półksiężyce to kolejny przepis rodem z PRLu- smak mojego dzieciństwa, wtedy moje ulubione;)

Tureckie półksiężyce

Składniki:

Tureckie półksiężyce

 

 

  • Lukier
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki wrzątku
  • 2 łyżeczki (od herbaty nie 5 ml) olejku rumowego

Sposób przygotowania:

Tureckie półksiężyce

ciasto

Tureckie półksieżyce
ciasto przed dodaniem białek jest dość twarde, dlatego można dodać połowę o wymieszać robotem, reszte mieszamy już na końcu

Oddzielamy białka od żółtek- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Mąkę, kakao i proszek przesiewamy przez sitko.

Margarynę ucieramy na puszysto, dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku.

Do utartej masy stopniowo dodajemy make i mleko,na końcu białka- dokładnie razem mieszamy.

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy górę i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut (do suchego patyczka)

Wyciągamy i lukrujemy.

lukier

Tureckie półksieżyce
lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto, potem odstawiamy do wystudzenia

Wrzącą wodę mieszamy z olejkiem i wlewamy do cukru pudru- mieszamy do powstania jednolitej lekko płynnej masy.

wykrawanie

Tureckie półksieżyce
ja wykrawam obręczą ale mozna też i szklanką

Lukier wylewamy na ciepłe ciasto i odstawiamy do przestygnięcia, potem wykrawamy półksiężyce lub podajemy w dowolnej formie

Smacznego :)


Tagi:

ciastka