SUPERPRZEPIS

Rumowe tartaletki z owocami

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Rumowe tartaletki z owocami Więcej zdjęć (7)

Babeczki rumowe z kakaowym kremem i owocami z dodatkiem bitej śmietany są rewelacyjne. Polecam. Smacznego.

Składniki:

Rumowe tartaletki z owocami

 

Sposób przygotowania:

Rumowe tartaletki z owocami
Ciasto. Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, cukier puder, 2 łyżki rumu i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować i wylepić foremki. ułożyć na blaszce i włożyć na 10 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.

Krem: Jajko z cukrem waniliowym i cukrem wymieszać, dodać mąkę, mleko, kakao, śmietanę i dokładnie zmiksować. Mieszankę kakaową wlać do podpieczonych babeczek, włożyć owoce i ponownie wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec około 15-20 minut ( do momentu gdy krem będzie gęsty)

Upieczone babeczki ostudzić, wyjąć z foremek. Żelatynę wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać.

Zimną śmietanę z cukrem pudrem ubić, dodać płynną żelatynę, wymieszać. Przełożyć do szprycy cukierniczej, ozdobić babeczki. 
Rumowe tartaletki z owocami
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko i resztę składników.
Rumowe tartaletki z owocami
Zagnieść ciasto, zawinąć i schłodzić w lodówce.
Rumowe tartaletki z owocami
Wylepić foremki, ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika.
Rumowe tartaletki z owocami
Jajko i pozostałe, przygotowane składniki kremu zmiksować
Rumowe tartaletki z owocami
Napełnić podpieczone babeczki i ułożyć owoce
Rumowe tartaletki z owocami
Upieczone babeczki ostudzić i ozdobić bitą śmietaną.