Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 422]

Bezglutenowa szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dieta bezglutenowa nie musi oznaczać rezygnacji z ukochanych przysmaków. Przedstawiam przepis na wspaniałą szarlotkę- kruche ciasto bez glutenu z dodatkiem mnóstwa jabłek. Pyszności!

Bezglutenowa szarlotka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bezglutenowa szarlotka

Ciasto:

Nadzienie:

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek ulubionego dżemu (u mnie truskawkowy)
  • 1 płaska łyżeczka kaszy manny+do wysypania formy
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Bezglutenowa szarlotka

Przygotowanie ciasta:

Bezglutenowa szarlotka
Kopiec z mąki ryżowej i kukurydzianej przed zagnieceniem

Mąki, cukry, sól, proszek do pieczenia wysypać na blat. Dodać pokrojone na kawałki masło i porządnie wysiekać. Zrobić kopiec, wbić jaja, zagnieść jednolite ciasto.

Chłodzenie ciasta:

Bezglutenowa szarlotka
Kule z ciasta przed rozwałkowaniem i upieczeniem

Ciasto podzielić na dwie części, jedna ma być mniejsza od drugiej. Owinąć folią spożywczą. Mniejszą włożyć do zamrażarki, większą do lodówki.

Zapiekanie spodu:

Bezglutenowa szarlotka
Ciasto kruche przed zapieczeniem w piekarniku

Obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka wrzucić do garnka z roztopionym masłem. Posypać cukrem i cynamonem i smażyć 10 minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wylepić nim posmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną blachę o średnicy 24x36 cm. Ponakłuwać widelcem, posypać kaszą manną i zapiec 10 minut w 180 stopniach.

Pieczenie:

Bezglutenowa szarlotka
Pyszna bezglutenowa szarlotka przed upieczeniem

Zapieczone ciasto posmarować dżemem, wyłożyć jabłka i na wierzch równomiernie zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Życzę smacznego!