Sposób przygotowania:
Bezglutenowa szarlotkaPrzygotowanie ciasta:
Mąki, cukry, sól, proszek do pieczenia wysypać na blat. Dodać pokrojone na kawałki masło i porządnie wysiekać. Zrobić kopiec, wbić jaja, zagnieść jednolite ciasto.
Chłodzenie ciasta:
Ciasto podzielić na dwie części, jedna ma być mniejsza od drugiej. Owinąć folią spożywczą. Mniejszą włożyć do zamrażarki, większą do lodówki.
Zapiekanie spodu:
Obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka wrzucić do garnka z roztopionym masłem. Posypać cukrem i cynamonem i smażyć 10 minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wylepić nim posmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną blachę o średnicy 24x36 cm. Ponakłuwać widelcem, posypać kaszą manną i zapiec 10 minut w 180 stopniach.
Pieczenie:
Zapieczone ciasto posmarować dżemem, wyłożyć jabłka i na wierzch równomiernie zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Życzę smacznego!
biedroneczki