slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Kruche babeczki z kremem -bez glutenu, bez laktozy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne, kruche babeczki z kremem budyniowym oraz dżemem. Babeczki są super chrupiące oraz niezwykle smaczne a do tego są bez laktozy i bez glutenu. Budyń do kremu zrobiłam sama. Babeczki wyszły super. Polecam na podwieczorek.

Kruche babeczki z kremem -bez glutenu, bez laktozy

Składniki:

Kruche babeczki z kremem -bez glutenu, bez laktozy

 

  • ciasto: 100 g masła bez laktozy
  • 3/4 szkl mąki kukurydzianej
  • 1/4 szkl mąki kokosowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • budyń:1 szkl mleka bez laktozy
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • oraz: 125 g masła bez laktozy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych+ do posypania
  • pół słoika ulubionego dżemu

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z kremem -bez glutenu, bez laktozy
Ciasto: na stolnicę przesypujemy obie mąki, dodajemy pokrojone masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy na kruche ciasto i wylepiamy nim małe foremki na babeczki. Układamy je na blaszce i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy korpusy i wyjmujemy je z foremek.

Budyń: do garnka przelewamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy masło, oba cukry i pastę waniliową. Zagotowujemy na małym ogniu. Do pozostałego mleka dodajemy żółtko oraz mąkę i skrobię, mieszamy. Przelewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Gotowy odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch a następnie dodajemy do łyżce zimnego budyniu, miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy.

Do korpusów babeczek przekładamy po łyżeczce dżemu. Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do korpusów babeczek na dżem. Posypujemy wiórkami. Przechowujemy w lodówce.

Do przygotowania możecie wykorzystać normalne mleko, masło (margarynę) i mąkę pszenną.