Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Szynka pieczona ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniała propozycja na Świąteczny stół- szynka pieczona słodko z dodatkiem suszonych śliwek. Soczysta i aromatyczna. Doskonale smakuje na gorąco i na zimno.

Szynka pieczona ze śliwkami

Składniki:

Szynka pieczona ze śliwkami

Mięso:

  • 1,2 kg szynki wieprzowej bez kości

Dodatkowo:

Marynata:

  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • 1 bardzo płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona ze śliwkami
1. Mięso umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, zrobić nacięcie na wylot w środku, tak aby upchnąć tam śliwki. Ponakłuwać też nożem na zewnątrz.

2. Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.

3. Do mięsa włożyć śliwki. Szynkę wrzucić do marynaty i dokładnie natrzeć. Wstawić na noc do lodówki.

4.Piec w temperaturze 160 stopni przez 2,5 godziny. Życzę smacznego!