MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Na te święta szukam propozycji nowych potraw, którymi zaskoczę domowników, ale w szczególności gości. Takie połączenie smaków domownikom do gustu przypadło, oby gościom także, bo już wpisane jest w menu :)

Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną
Por drobno siekamy, wrzucamy do rondelka z odrobiną wody i gotujemy aż zmięknie, następnie przyprawiamy solą i pieprzem, blendujemy (nie całkiem na gładko) i podgrzewamy jeszcze rozpuszczając w masie 1 płaską łyżkę żelatyny.

Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem i gotujemy na parze około 10-13 minut. Studzimy i zdejmujemy skórę. Dno silikonowych foremek na muffinki wypełniamy pokrojoną żurawiną suszoną. Pokrywamy je warstwą musu porowego (2-3 łyżeczki).

Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa stężała. Do blendera lub rozdrabniacza przekładamy kawałki ugotowanego łososia, dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli, pieprz i listki kolendry. Całość miksujemy na mus.

Śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, mieszamy z łososiem i wykładamy całość jako kolejną warstwę w foremkach. Odstawiamy do skrzepnięcia. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, przelewamy na sicie zimną wodą i wykładamy jako ostatnią warstwę "babeczek".

Zalewamy bulionem z rozpuszczoną łyżeczką żelatyny i całość odstawiamy do lodówki, aby dobrze się związała. Podajemy z kawałkami cytryny. 
Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną
Na dno foremek układamy kawałki żurawiny
Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną
Żurawinę pokrywamy warstwą porowego musu
Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną
Przygotowujemy mus z łososia z kolendrą i cytryną
Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną
Ostatnią warstwę z makaronu zalewamy bulionem z żelatyną