Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierogi z morelami i bitą śmietaną to wspaniały pomysł na smaczne danie z owocami na słodko. Smacznego.

Pierogi z morelami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z morelami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z morelami
Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać żółtko, łyżkę oliwy, szczyptę soli. Wlewając podgrzane mleko z wodą zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. W między czasie morele sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić na 6 części.

Ciasto rozwałkować i szklaneczką wykrawać krążki. Na każdy krążek ułożyć kawałek moreli, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ugotowane pierogi podawać ze śmietaną posypane trzcinowym cukrem. 
Pierogi z morelami
Do mąki dodać szczyptę soli, oliwę i żółtko.
Pierogi z morelami
Mleko z wodą podgrzać, połączyć z mąką, zagnieść elastyczne ciasto.
Pierogi z morelami
Mirele sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić.
Pierogi z morelami
Ciasto rozwałkować, wycinać krążki, układać kawałki moreli.
Pierogi z morelami
Złożyć na pół i dokładnie zlepić.

Tagi:

pierogi danie