Sposób przygotowania:
Pierogi z morelami
Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać żółtko, łyżkę oliwy, szczyptę soli. Wlewając podgrzane mleko z wodą zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. W między czasie morele sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić na 6 części.
Ciasto rozwałkować i szklaneczką wykrawać krążki. Na każdy krążek ułożyć kawałek moreli, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ugotowane pierogi podawać ze śmietaną posypane trzcinowym cukrem.
Ciasto rozwałkować i szklaneczką wykrawać krążki. Na każdy krążek ułożyć kawałek moreli, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ugotowane pierogi podawać ze śmietaną posypane trzcinowym cukrem.