Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babeczki są po prostu przepyyyszne, bardzo mięciutkie i delikatne! Dla mnie smakują lepiej niż pączki i większość z nich znika od razu po wyjęciu z piekarnika!

Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki

10 sztuk:

  • 200g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka (duże)
  • 150g masła/margaryny

Dodatkowo:

  • dżem/konfitura/marmolada/powidła

Ponadto:

  • cukier puder do posypania
  • lub
  • 3 łyżki masła + 3-4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki

Ciasto:

Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki
Powstałe ciasto powinno być delikatne i lejące się.

Masło/margarynę należy roztopić w garnuszku i odrobinę ostudzić. W jednej misce połączyć mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej zmiksować jajka z mlekiem. Obie zawartości misek wymieszać ze sobą, a następnie z rozpuszczonym masłem/margaryną.

Wypełnianie papilotek:

Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki
Nie dodawajcie dużo nadzienia owocowego, ponieważ może wypłynąć lub opaść na spód.

Formę do pieczenia muffinek należy wypełnić papierowymi papilotkami, a następnie w każdej z nich umieścić po solidnej łyżce masy i odrobinie nadzienia. Całość uzupełnić pozostałym ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).

Pieczenie:

Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki
Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu, ale babeczki całkowicie, równomiernie się rumienią.

Babeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 18-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Po upieczeniu:

Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki
Ciasteczka można jedynie posypać cukrem pudrem.

Babeczki wyjąć z blachy, lekko ostudzić i ciepłe oprószyć cukrem pudrem lub obtoczyć w rozpuszczonym masłem i w cukrze, aby odrobinę chrupiąca skorupka.