Sposób przygotowania:
Czekoladowo - cynamonowe babeczki z rodzynkami
Masło roztopić w rondelku a mleko podgrzać w osobnym naczyniu. Następnie przelać zawartości obu naczyń do misy robota z końcówką do ciast drożdżowych. Dodać drożdże i mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Gdy to nastąpi dodawać porcjami mąkę i mieszać ciasto do uzyskania gładkości i dobrego wyrobienia ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodatkowo wyrobić je na blacie podsypując odrobiną mąki.
Wyrobione ciasto znowu włożyć do misy, oprószyć mąką i zakryć ściereczką po czym zostawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Gdy ciasto rośnie przygotować formę na babeczki czyli posmarować każde wgłębienie masłem oraz wysypać mąką.
Jeśli zauważymy, że ciasto jest prawie wyrośnięte do pożądanej objętości przygotować nadzienie. W tym celu należy stopić masło, wystudzić je a następnie do niego zetrzeć czekoladę na tarce o drobnych oczkach. Czekolada powinna być zimna.
Wyrośnięte ciasto odgazować,a potem rozwałkować na placek o grubości około 5 mm w kształcie prostokąta. Nadzienie wymieszać tak aby powstała pasta do smarowania.
Pastą posmarować ciasto i rozsypać na cieście rodzynki. Gdy to zrobimy zwinąć roladę i pokroić ją na 12 części. Każdy kawałek umieścić we wgłębieniach formy i zostawić do wyrośnięcia. Potem każdą posmarować żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody.
Blaszkę z babeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec je 10 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15-20 minut.
Babeczki po upieczeniu wystudzić na kratce i polać przygotowanym lukrem.
Wyrobione ciasto znowu włożyć do misy, oprószyć mąką i zakryć ściereczką po czym zostawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Gdy ciasto rośnie przygotować formę na babeczki czyli posmarować każde wgłębienie masłem oraz wysypać mąką.
Jeśli zauważymy, że ciasto jest prawie wyrośnięte do pożądanej objętości przygotować nadzienie. W tym celu należy stopić masło, wystudzić je a następnie do niego zetrzeć czekoladę na tarce o drobnych oczkach. Czekolada powinna być zimna.
Wyrośnięte ciasto odgazować,a potem rozwałkować na placek o grubości około 5 mm w kształcie prostokąta. Nadzienie wymieszać tak aby powstała pasta do smarowania.
Pastą posmarować ciasto i rozsypać na cieście rodzynki. Gdy to zrobimy zwinąć roladę i pokroić ją na 12 części. Każdy kawałek umieścić we wgłębieniach formy i zostawić do wyrośnięcia. Potem każdą posmarować żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody.
Blaszkę z babeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec je 10 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15-20 minut.
Babeczki po upieczeniu wystudzić na kratce i polać przygotowanym lukrem.