madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Babeczki z czekoladowym nadzieniem do koszyczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zamiast tradycyjnej suchej babki w tym roku zawitają do nas babeczki, z pysznym budyniem czekoladowym, oblane czekoladą, które świetnie wpasują się w koszyczek wielkanocny.

Babeczki z czekoladowym nadzieniem do koszyczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z czekoladowym nadzieniem do koszyczka

 

  • Ciasto
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • 15 dag cukru
  • 2 jaja
  • 125 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • Nadzienie
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 polewa czekoladowa
  • płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki z czekoladowym nadzieniem do koszyczka
Budyń czekoladowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, ale wykorzystujemy mniej mleka, a następnie studzimy. W miseczce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i sodą. W drugiej misce mieszamy jaja, olej i mleko. W następnej kolejności łączymy wszystkie składniki razem. Do formy wkładamy papilotki. Do każdej papilotki wkładamy po łyżce ciasta a następnie po łyżce budyniu. Na wierzch wkładamy resztę masy. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. Po upieczeniu studzimy i oblewamy polewą czekoladową. Dekorujemy płatkami migdałowymi.
Babeczki z czekoladowym nadzieniem do koszyczka
Mieszamy składniki suche i osobno mokre
Babeczki z czekoladowym nadzieniem do koszyczka
Gotujemy budyń czekoladowy na mleku i studzimy
Babeczki z czekoladowym nadzieniem do koszyczka
Nakładamy do papilotek ciasto oraz budyń
Babeczki z czekoladowym nadzieniem do koszyczka
Pieczemy przez 25 minut w 190 stopniach