Sposób przygotowania:
Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączkiCiasto:
Masło/margarynę należy roztopić w garnuszku i odrobinę ostudzić. W jednej misce połączyć mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej zmiksować jajka z mlekiem. Obie zawartości misek wymieszać ze sobą, a następnie z rozpuszczonym masłem/margaryną.
Wypełnianie papilotek:
Formę do pieczenia muffinek należy wypełnić papierowymi papilotkami, a następnie w każdej z nich umieścić po solidnej łyżce masy i odrobinie nadzienia. Całość uzupełnić pozostałym ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Pieczenie:
Babeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 18-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Po upieczeniu:
Babeczki wyjąć z blachy, lekko ostudzić i ciepłe oprószyć cukrem pudrem lub obtoczyć w rozpuszczonym masłem i w cukrze, aby odrobinę chrupiąca skorupka.
SylaUla
Di bloguje
SylaUla napisał(a):
gusia1000