zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Babeczki z nashi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

smaczne babeczki a nashi i polewą czekoladową

Babeczki z nashi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z nashi

 

  • 2 owoce nashi
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • 3/4 szk mleka 3,2%
  • 1/2 szk oleju rzepakowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g polewy deserowej w drażetkach
  • 2 łyżki mleka
  • biała posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Babeczki z nashi
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub foremkami silikonowymi. Przygotować dwie miski. Do jednej wbić jajka, wlać mleko i olej i wymieszać. Do drugiej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać. Nashi obrać, opłukać i zetrzeć do mąki na tarce o grubych oczkach po czym wymieszać. Do płynnych składników przełożyć sypkie i najlepiej za pomocą widelca wymieszać składniki dość szybko. Ciasto rozdzielić do przygotowanych foremek. Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu babeczki wyjąć i wystudzić. Do rondelka wlać trochę wody, na rondelek postawić metalową miseczkę ( nie powinna dotykać wody ), wrzucić polewę, wlać mleko i podgrzewając doprowadzić do rozpuszczenia się polewy i połączenia z mlekiem. Miseczkę z polewą zdjąć z rondelka i każdą babeczkę zanurzać w polewie a następnie posypać posypką i układać gotowe babeczki na talerzu.
Babeczki z nashi
Etap 1przygotować dwie miski i rodzielić składniki suche i mokre osobno
Babeczki z nashi
Etap 2do suchych zetrzeć nashi i wymieszać
Babeczki z nashi
Etap 3ciasto rozdzielić do przygotowanych foremek
Babeczki z nashi
Etap 4babeczki piec 30 minit w 180 stopniach