Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Babeczki z pomarańczową nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Do ciasta można dodać otartą skórkę z pomarańczy.

Babeczki z pomarańczową nutką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki z pomarańczową nutką

 

  • 1,5 szkl mąki krupczatki
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 200ml mleka
  • 1 śmietanka śnieżka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki rozpuszczonej czekolady

Sposób przygotowania:

Babeczki z pomarańczową nutką
Mąki przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, cukier puder, aromat, sok z cytryny i dalej siekając nożem połączyć składniki. Rękami zagnieść ciasto, zawinąć w folę i odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować, wykleić przygotowane foremki. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut. Żelatynę wymieszać z 1 łyżką zimnej wody, gdy napęcznieje wlać 2 łyżki wrzącej wody i wymieszać. Śmietanę śnieżkę ubić w 200ml mleka, wlać rozpuszczoną żelatynę i kilka kropel aromatu pomarańczowego, wymieszać, odłożyć kilka łyżek, dodać czekoladę, wymieszać. Wystudzone babeczki napełnić śmietaną i ozdobić.
Babeczki z pomarańczową nutką
Ciasto na babeczki rozwałkować na grubość pół centymetra.
Babeczki z pomarańczową nutką
Wyklejone ciastem foremki babeczek włożyć do nagrzanego piekarnika.

Tagi:

czekolada