Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Babeczki z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babeczki z kremem z bitą śmietaną i mascarpone oraz porzeczkami, których kwaśny smak przełamuje słodycz kremu.

Babeczki z porzeczkami

Składniki:

Babeczki z porzeczkami

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • opakowanie serka mascarpone
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 kg porzeczek czarnych + cukier do posypania
  • galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania:

Babeczki z porzeczkami
Robimy ciasto kruche: masło siekamy z mąką i cukrem pudrem, zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki na babeczki. Wstawiamy babeczki na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Studzimy.

Robimy krem: ubijamy śmietanę, dodajemy cukier, stopniowo dodajemy mascarpone, miksujemy. Porzeczki przebieramy, usuwamy łodyżki, posypujemy cukrem.

Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Gotowe babeczki wypełniamy kremem, na wierzch wykładamy porzeczki, zalewamy tężejącą galaretką.