Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Babeczki z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do babeczek można dodawać różne owoce, nawet mrożone. Są one wilgotne i smaczne. Polecam je do kawki, czy też herbatki.

Babeczki z rabarbarem

Składniki:

Babeczki z rabarbarem

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Babeczki z rabarbarem

1.

Babeczki z rabarbarem
Przygotowanie miski i wbicie do niej jajek wiejskich

Przygotowałam miskę, do której wbiłam 3 całe jajka wiejskie.

2.

Babeczki z rabarbarem
Dosypanie cukru brązowego do miski z jajkami

Następnie wzięłam brązowy cukier, który dosypałam do jajek.

3.

Babeczki z rabarbarem
Zmiksowanie jajek z cukrem na jednolitą masę

Mikserem zmiksowałam jajka z cukrem na jednolitą masę.

4.

Babeczki z rabarbarem
Dodanie przesianej mąki krupczatki do miski

Mąkę krupczatkę przesiałam przez sito i dosypałam do zmiksowanej masy.

5.

Babeczki z rabarbarem
Dolanie oleju z pestek winogron do reszty składników

Teraz dolałam olej z pestek winogron ( z racji tego, że ma neutralny smak ) i dalej miksowałam mikserem.

6.

Babeczki z rabarbarem

Wzięłam sodę oczyszczona, którą wsypałam do zmiksowanej masy

7.

Babeczki z rabarbarem

Bardzo dokładnie wszystkie składniki na babeczki zmiksowałam mikserem.

8.

Babeczki z rabarbarem

Przygotowałam silikonowe foremki, do których wlałam ciasto do 2/3 wysokości.

9.

Babeczki z rabarbarem

Teraz przygotowałam rabarbar. Umyłam go, później obrałam ze skóry, a następnie pokroiłam na mniejsze części. W misce wymieszałam go z cukrem i pozostawiłam na jakiś czas, aby puścił sok.

Kolejnym krokiem było włożenie kawałków rabarbaru do silikonowych foremek z ciastem.

10.

Babeczki z rabarbarem

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i włożyłam blachę z foremkami do piekarnika na czas 20 minut.

11.

Babeczki z rabarbarem

Gdy babeczki upiekły się na rumiano, pozostawiłam je jeszcze w foremkach na czas 10 minut.

12.

Babeczki z rabarbarem

Kiedy babeczki całkowicie wystygły posypałam je cukrem pudrem. Smacznego !