Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dwukolorowe babeczki z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Babeczki z rabarbarem przygotowane na maślance są wilgotne i nie bardzo słodkie. Po prostu rewelacja.

Dwukolorowe babeczki z rabarbarem

Składniki:

Dwukolorowe babeczki z rabarbarem

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 15 dag cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki posypki czekoladowej
  • 30 dag rabarbaru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • cukier puder do posypania
  • szczypta mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe babeczki z rabarbarem

ETAP 1:

Dwukolorowe babeczki z rabarbarem
Wszystkie płynne składniki wlać do miski, zmiksować.

Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem z wanilią.
Całe jajka zmiksować z maślanką, sokiem z pomarańczy i oliwą.

ETAP 2:

Dwukolorowe babeczki z rabarbarem
Połowę mąki wymieszać z kakao i czekoladową posypką.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, podzielić na dwie części, wsypać do 2 misek.
Do jednej dodać przesiane kakao i posypkę czekoladową, wymieszać, drugą część pozostawić jasną.

ETAP 3:

Dwukolorowe babeczki z rabarbarem
Składniki w suche połączyć z płynnymi, wymieszać.

Mokre składniki podzielić na 2 części. Oddzielnie wymieszać z suchymi produktami.

ETAP 4:

Dwukolorowe babeczki z rabarbarem
Oba ciasta połączyć z przygotowanym rabarbarem.

Przygotowany rabarbar podzielić na 2 części, wsypać do obu misek z ciastem, zamieszać.

ETAP 5:

Dwukolorowe babeczki z rabarbarem

Foremki muffinowye wyłożyć papilotkami, nałożyć po łyżce ciasta ciemnego i jasnego.

ETAP 6:

Dwukolorowe babeczki z rabarbarem

Napełnione do 2/3 wysokości papilotki z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut.
Upieczone babeczki ostudzić, oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.