migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1259]

Dżemowiec (szybki piernik)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dżemowiec to bardzo proste i szybkie ciasto. Jest miękkie oraz wilgotne i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Ciasto to nazywane jest też "szybkim piernikiem" choć nie zawiera miodu i jednak bardziej przypomina murzynka.

Dżemowiec (szybki piernik) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżemowiec (szybki piernik)

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody ( ja daje proszek do pieczenia)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu)
  • 3 łyżki kakao
  • 4 czubate łyżki kwaskowego dżemu, ja dałam wiśniowy ( ok 1/2 słoiczka)

Sposób przygotowania:

Dżemowiec (szybki piernik)
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.

Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać mleko, olej, mąkę, proszek, kakao oraz przyprawę do piernika. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły.

Na koniec dodać dżem i ponownie zmiksować.

Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut.

Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można nakryć folią aluminiową. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie polewa czekoladowa i kolorowe posypki.

Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zgotować, dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił. Następnie dodać 100 g pokrojonego zimnego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Lekko przestudzić i polać ciasto. 
Dżemowiec (szybki piernik)
Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować.
Dżemowiec (szybki piernik)
Następnie dodać mleko, olej, mąkę, proszek, kakao oraz przyprawę do piernika.
Dżemowiec (szybki piernik)
Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec dodać dżem i ponownie zmiksować.
Dżemowiec (szybki piernik)
Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto.