jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Babeczki z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Babeczki ucierane z olejem i kefirem z dodatkiem rodzynek, oprószone cukrem pudrem:)

Babeczki z rodzynkami

Składniki:

Babeczki z rodzynkami

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 150 ml kefiru
  • 15 dag rodzynek
  • skórka z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babeczki z rodzynkami
Jaja utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dalej ucierając dodać olej, kefir, a następnie stopniowo wsypywać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sparzone rodzynki i startą skórkę z cytryny. Ciasto wyłożyć do foremek (mogą być papierowe).

Piec około 25 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.