Sposób przygotowania:
Babka biało-czarna gotowana w szybkowarze
Składniki temperatura pokojowa= do miski wbić jajka dodać cukier, aromat rumowy, olej rzepakowy i mikserem ubić do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach, następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem wszystko dobrze połączyć z 1 minutę na najwyższych obrotach.
Do formy gotowanej babki (sprawdził się garnek do gotowania mleka po odkręceniu rączki ) wysmarowanej olejem, obsypanej mąką, wyłożyć połowę ciasta, do reszty ciasta wsypać kakao, wlać z 4 łyżki wody i mikserem na gładką mas, ciasto z kakao dać do jasnego, jest cięższe i zostanie na dnie.
Zamykamy szczelnie formę (u mnie mocno owinęłam folią spożywczą i dodatkowo gumką grubszą obwiązałam, polecam folię od strony ciasta posmarować olejem, ciasto wyrośnie i nie przyklei się do folii) i wstawiamy do wysokiego garnka (u mnie szybkowar wysoki 9 litrów), wlać wody do 3/4 wysokości foremki, zamknąć szybkowar i po zagotowaniu, zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 50 minut. Gdy ciśnienie spadnie z szybkowara otworzyć i wyjąć formę, zdjąć folię, babkę wystudzić w formie.
Cukier puder, barwnik żółty, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na dość gęsty lukier, nożem na około formy podważyć babkę wyjąć na talerz, wierzch będzie spodem ciasta i polać lukrem.
Do formy gotowanej babki (sprawdził się garnek do gotowania mleka po odkręceniu rączki ) wysmarowanej olejem, obsypanej mąką, wyłożyć połowę ciasta, do reszty ciasta wsypać kakao, wlać z 4 łyżki wody i mikserem na gładką mas, ciasto z kakao dać do jasnego, jest cięższe i zostanie na dnie.
Zamykamy szczelnie formę (u mnie mocno owinęłam folią spożywczą i dodatkowo gumką grubszą obwiązałam, polecam folię od strony ciasta posmarować olejem, ciasto wyrośnie i nie przyklei się do folii) i wstawiamy do wysokiego garnka (u mnie szybkowar wysoki 9 litrów), wlać wody do 3/4 wysokości foremki, zamknąć szybkowar i po zagotowaniu, zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 50 minut. Gdy ciśnienie spadnie z szybkowara otworzyć i wyjąć formę, zdjąć folię, babkę wystudzić w formie.
Cukier puder, barwnik żółty, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na dość gęsty lukier, nożem na około formy podważyć babkę wyjąć na talerz, wierzch będzie spodem ciasta i polać lukrem.