ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Babka biało-czarna gotowana w szybkowarze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gdy brak formy do gotowanej babki to potrzeba matką wynalazków, więc użyłam garnek do gotowania mleka (odkręciłam rączkę), który pasował rozmiarem do szybkowaru. Szczelnie owinęłam go folią spożywczą. Babka jest pyszna, wilgotna i warta polecenia.

Babka biało-czarna gotowana w szybkowarze Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Babka biało-czarna gotowana w szybkowarze

 

  • jajka 8 sztuk "M",
  • cukier 1 szklanka,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • aromat rumowy 3 krople,
  • mąka tortowa 2,5 - 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • kakao 2 łyżki + woda 4 łyżki

 

  • szklanka + sok z cytryny 1 łyżeczka + barwnik żółty spożywczy 4 krople + gorąca woda 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Babka biało-czarna gotowana w szybkowarze
Składniki temperatura pokojowa= do miski wbić jajka dodać cukier, aromat rumowy, olej rzepakowy i mikserem ubić do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach, następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem wszystko dobrze połączyć z 1 minutę na najwyższych obrotach.

Do formy gotowanej babki (sprawdził się garnek do gotowania mleka po odkręceniu rączki ) wysmarowanej olejem, obsypanej mąką, wyłożyć połowę ciasta, do reszty ciasta wsypać kakao, wlać z 4 łyżki wody i mikserem na gładką mas, ciasto z kakao dać do jasnego, jest cięższe i zostanie na dnie.

Zamykamy szczelnie formę (u mnie mocno owinęłam folią spożywczą i dodatkowo gumką grubszą obwiązałam, polecam folię od strony ciasta posmarować olejem, ciasto wyrośnie i nie przyklei się do folii) i wstawiamy do wysokiego garnka (u mnie szybkowar wysoki 9 litrów), wlać wody do 3/4 wysokości foremki, zamknąć szybkowar i po zagotowaniu, zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 50 minut. Gdy ciśnienie spadnie z szybkowara otworzyć i wyjąć formę, zdjąć folię, babkę wystudzić w formie.

Cukier puder, barwnik żółty, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na dość gęsty lukier, nożem na około formy podważyć babkę wyjąć na talerz, wierzch będzie spodem ciasta i polać lukrem.
Babka gotowana biało-czarna w szybkowarze
Składniki dodajemy o pkojowej temperaturze.
Babka gotowana biało-czarna w szybkowarze
Ciasto powinno mieć nie za gęstą konsystencję.
Babka gotowana biało-czarna w szybkowarze
Ciemnie ciasto jest cięższe i będzie na dnie.
Babka gotowana biało-czarna w szybkowarze
Po mup[ieczeniu wierzch będzie spodem ciasta.
Babka gotowana biało-czarna w szybkowarze
Babka gotowana biało-czarna w szybkowarze
Babka gotowana biało-czarna w szybkowarze