szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babeczki z żurawiną i rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybkie babeczki świetny dodatek do popołudniowej kawki.

Babeczki z żurawiną i rodzynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki z żurawiną i rodzynkami

 

  • 250 g mąki tortowej
  • 300 g kefiru waniliowego
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju
  • 100 g cukru
  • kilka kropli aromatu amaretto
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Babeczki z żurawiną i rodzynkami
Do dużej miski przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy ją z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kefir, jajka i olej. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec dodajemy kilka kropli aromatu. Rodzynki i suszoną żurawinę kroimy na mniejsze kawałkii mieszamy ze sobą. 3/4 mieszanki dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek, na 3/4 wysokości foremki. Po wierzchu posypujemy pozostałymi rodzynkami i żurawiną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze ok 180 stopni. Babeczki są gotowe, gdy są zarumienione.
Babeczki z żurawiną i rodzynkami
Podstawowe składniki to mąka, kefir, jajka, rodzynki...
Babeczki z żurawiną i rodzynkami
Do przygotowanego ciasta dodajemy pokrojone rodzynki z żurawiną.
Babeczki z żurawiną i rodzynkami
Gotowe babeczki.

Tagi:

jajko jajka