LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Babeczki ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyborne, idealne do herbatki.

Babeczki ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki ze śliwkami

 

  • mąka pszenna 25 dag
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jaja 2
  • zsiadłe mleko 25 dag
  • cukier 10 dag
  • olej 75 ml
  • śliwki 8

 

Sposób przygotowania:

Babeczki ze śliwkami
Jaja, zsiadłe mleko, cukier i olej zmiksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie połączyć. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i pozbawić pestek. Ciastem napełnić foremki silikonowe do ¾ wysokości. Do każdej włożyć pół śliwki skórką do dołu. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Nie wyjmować od razu z piekarnika, dopiero po kilku minutach. Babeczki mogą trochę opaść.
Babeczki ze śliwkami
Przygotowanie ciasta na muffiny ze śliwką.
Babeczki ze śliwkami
Przygotowanie śliwek do muffinek z zsiadłym mlekiem.
Babeczki ze śliwkami
Muffinki ze śliwką w foremkach gotowe do pieczenia.

Tagi:

śliwki