SUPERPRZEPIS

Babeczki żurawinowe z pistacjami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Babeczki żurawinowe z pistacjami Więcej zdjęć (5)

Żurawina świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków, nadaje im charakteru i delikatnego, słodkiego smaku.

Składniki:

Babeczki żurawinowe z pistacjami

 

 

  • KREM:
  • 3 łyżki mascarpone,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • kilka kropel aromatu śmietankowego,
  • żurawina do dekoracji (około 100g),
  • pistacje do dekoracji (około 30g),

Sposób przygotowania:

Babeczki żurawinowe z pistacjami
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli oraz żurawinę i pistacje. W drugiej misce łączymy rozkłócone jajko, olej, jogurt i aromat. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.



Masę przekładamy do foremki (12-14 babeczek) i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Do mascarpone dodajemy kilka kropel aromatu i po łyżce cukru pudru i mieszamy aż do uzyskania gęstego lukru. Wykładamy go na babeczki. Babeczki posypujemy posiekanymi pistacjami i żurawiną. Babeczki przechowujemy w lodówce. Smacznego :)
Babeczki żurawinowe z pistacjami
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli
Babeczki żurawinowe z pistacjami
W drugiej misce łączymy rozkłócone jajko, olej, jogurt i aromat.
Babeczki żurawinowe z pistacjami
Do mascarpone dodajemy kilka kropel aromatu i po łyżce cukru pudru i mieszamy aż do uzyskania gęstego lukru.
Babeczki żurawinowe z pistacjami
Babeczki posypujemy posiekanymi pistacjami i żurawiną.

Tagi:

jajko jajka