mamamysia

mamamysia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Babeczkowe sówki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zdjęcie ciasteczek sówek wiele lat temu ujrzałam w jednym z kolorowych magazynów. Tak bardzo mi się spodobały, że postanowiłam przygotować na święta dla dzieci swoją wersję sówek. Od tamtej pory sówki przygotowują na każde Boże Narodzenie.

Babeczkowe sówki

Składniki:

Babeczkowe sówki

 

  • 12 szt. gotowych kruchych babeczek
  • 24 szt. małych ciastek markizy
  • 1 opakowanie cukierków Skittless
  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 szkl. wody
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Babeczkowe sówki
Masło, cukier, kakao i wodę rozpuścić na wolnym ogniu, odstawić do ostygnięcia.

Ciastka markizy przekroić nożem w ten sposób, aby na 1 połówce pozostał cały krem.

Babeczki ułożyć na tacy.

Do przestudzonej masy wsypać mleko w proszku, dokładnie wymieszać, napełnić masą babeczki. Szybko (aby masa nie stężała) nakleić na babeczki połówki markiz masą do góry w sposób pokazany na zdjęciu, tworząc oczy sówek, ze Skittlesów zrobić źrenice-przyklejając je odrobiną masy lub Nutelli oraz dzióbki.

Brwi wyciąć z pozostałych połówek markiz (lub z okrągłych ciastek biszkopcików-jest łatwiej je wycinać).

Sówki pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę, aby masa stężała. Smacznego!