Sposób przygotowania:
Babka ajerkoniakowa z orzechami
► W odpowiednio dużym naczyniu utrzeć masło z cukrem i jajkami. W osobnym naczyniu wymieszać skrobię, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i powoli domieszać do utartej masy jajecznej. Do powstałej masy wlać ajerkoniak i rum, dodać orzechy laskowe i krótko wymieszać. Na koniec wrzuć wiórki czekoladowe i ponownie krótko wszystko razem wymieszać.
► Przygotowane ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki. Wstawić na drugą półkę od dołu, do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w 175°C / Termoobieg /. ( Po upieczeniu ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem / lub pokryć pyszną polewą czekoladową i posypać orzechami - pomijając cukier puder).
► Polewa: w rondelku zagotować wodę, do środka włożyć szklaną miseczkę z kuwerturą i mieszać, aż się rozpuści.
► Przygotowane ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki. Wstawić na drugą półkę od dołu, do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w 175°C / Termoobieg /. ( Po upieczeniu ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem / lub pokryć pyszną polewą czekoladową i posypać orzechami - pomijając cukier puder).
► Polewa: w rondelku zagotować wodę, do środka włożyć szklaną miseczkę z kuwerturą i mieszać, aż się rozpuści.